Kış İçin Domates Hazırlamak

Yaz aylarının sonlarına yaklaştık ve kışa hazırlık yapıp kış aylarında doğal beslenebilmek için en güzel zamanlar. Biz de bu hazırlıklar arasında işinize en çok yarayabilecek olan şişe domatesinin hazırlanışından bahsedelim istedik. Tam da domateslerin iyice ucuzlamaya başladığı, doğal ve olgun domates bulmanın çok daha kolay olduğu şu günlerde elinizi çabuk tutmanızda yarar var.
İhtiyacımız Olan Malzemeler
* Cam Kavanozlar
* Domates
* Tuz ve Zeytinyağı
Bunlar olmazsa olmazlar. Miktarlar ise tercihinize ve ihtiyacınıza göre size kalmış.
İlave Eklenebilecek Malzemeler
* Sarımsak
* Acı ya da Tatlı Biber
Şişe Domatesinin Hazırlanışı
Domates alışverişi ile hazırlıklara başlayacağız. Bunun için daha az sulu olan armut domatesler uygun bir seçim olur. Domateslerin olgun olmasına, eziği ve çürüğü olmamasına da ayrıca dikkat etmek gerekir. Eğer yeteri kadar olgunlaşmamış olanlar varsa da 1-2 gün kadar beklenebilir.
Domatesleri aldıysak sırada kavanozlarımızın temizliği var. Şişe domatesimizi hazırlamaya başlamadan önce kavanozlarımızı kaynar suda iyice yıkayıp, tamamen kurumalarını sağlamamız gerek. Eğer bu da tamamsa şişe domatesimizi hazırlamaya başlayabiliriz.
İlk önce domateslerimizi güzelce yıkayıp kabuklarını soyacağız, robottan geçireceğiz ya da rendeleyeceğiz. Bütün domatesleri derin bir tencereye alacağız ve ocağa koyup kaynayana kadar sürekli karıştıracağız. Kaynadıktan sonraysa orta-kısık ateşe alıp domateslerimizin iyice erimesini (Yaklaşık 45-60 dakika) bekleyeceğiz. Bu sürede yine ara ara domateslerimizi karıştırmakta yarar var tabi. Karışımımız artık bir ketçap kıvamına gelmişse isteğimize göre tuz ekleyebiliriz. Tuz ekleyip karıştırdıktan sonra da içerisine arzu edilirse çok az miktarda, iyice çekilmiş ve neredeyse su haline getirilmiş sarımsak ve çok ince dilinmiş biberler de eklenebilir. En son olarak da kaç kilogram domates rendelenmişse içerisine o kadar yemek kaşığı zeytinyağı ilave edeceğiz ve şişe domateslerimiz hazır. Hemen paketlemeye geçmemiz gerek.
Hazırladığımız kışlık domatesimiz henüz kaynar vaziyetteyken elimizi çabuk tutup hemen kavanozlara koymamız gerek. Kavanozları ağzında 2 santimetre boşluk kalacak şekilde doldurup ağzını sıkıca kapayacak ve düz bir zeminde ters çevirip soğumaya bırakacağız. Şişe domateslerimiz tamamen soğuyana kadar yerlerinden kesinlikle kaldırmamız gerek ve soğuyanlar da kesinlikle güneş görmeyen bir yerde saklanmalı.
Şişe domateslerimiz biraz da sarımsak ve biberle tatlandırıldıysa bütün yemeklerinizin yanında yiyebileceğiniz son derece lezzetli bir meze olacak; bu yüzden sosun lezzeti ile çok fazla yemek yiyip kilo almamaya dikkat etmek gerek. Açılan kavanozları da en geç 2 gün içerisinde tüketmek ve açıldıktan sonra da buzdolabında saklamak oldukça önemli.
Kış İçin Domates Hazırlamak Kış İçin Domates Hazırlamak Reviewed by Radical Media on Ağustos 23, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.