Evde Badem Sütü Yapımı


Son yıllarda büyük marketlerde pastörize olarak badem sütü satılıyor. Birçok haber ve makalede badem ve badem sütünün faydaları hakkında bilgilerden bahsediliyor . Haliyle badem ve badem sütüne ilgi de arttı. Ancak marketlerde satılan badem sütü hem pastörize hem de oldukça pahalı. Evinizde, taze badem sütü yapmak ister misiniz?

Badem sütünü deneyenler bilir çok lezzetli bir içecektir. Denemeyenlerin de denemesini öneriyoruz. Bunun için yapılması gerekenler;

Yaklaşık 2 bardak badem sütü yapmak için gerekli malzemeler

1 su bardağı çiğ badem, tercihen organik

2 su bardağı su

bal, şeker, agave şurubu veya akçaağaç şurubu gibi tatlandırıcı (tabi tatlı olmasını istemiyorsanız, bu tatlandırıcılardan hiçbirini kullanmayın)

Yapılışı

Çiğ bademlerin bir kase içinde geceden veya 2 gece öncesinden suya batırın. Bademler suyun içinde şişeceklerdir. (bademlerin kabuklarını soymayın)

Ardından çıkardığınız bademleri temiz bir bezin içine koyun ve 2 gece buzdolabı içinde bekletin.  Çıkardığınızda bademlerin yine temiz suyun altından geçirin. Bademlerin biraz yumuşamış olduğunu göreceksiniz.

Ardından bademleri ve 2 bardak suyu blender içine koyun ve iyice karıştırın. 2 dakika boyunca blenderda karıştığınız badem ve suyun karışımı harika olacaktır. Süt gibi bembeyaz bir su olduğunu göreceksiniz.

Bu işlemin ardından elde ettiğiniz suyu temiz bir bez veya tülbentten süzün. Badem sütü süzülürken siz de bir kaşıkla tortuyu iyice ezin. Elinizde iki bardak badem sütü kalıncaya kadar bu işleme devam edin.

Elde ettiğiniz sütü bu şekilde içebilir veya içine istediğiniz miktarda tatlandırıcı koyabilirsiniz.

Tüketemediğiniz sütü buzdolabında 2 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. İki günden daha fazla beklememesine özen gösterin.

Badem sütünün süzülmesinden sonra bezde kalan tortuları ise yemeklerinizde veya tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Bunun için kalan tortuyu fırın tepsisine dökün. 2-3 saat kadar düşük bir ısıda pişirin. Kuru badem ununu aylarca saklayabilirsiniz.

Eğer yaptığınız sütü pastörize etmek istiyorsanız, ocak üzerinde pişirebilirsiniz.

Not; Badem sütünün daha yoğun olmasını istiyorsanız o zaman kullandığınız su oranını azaltın. Daha az yoğun olmasını istiyorsanız o zaman su miktarını arttırabilirsiniz.
Evde Badem Sütü Yapımı Evde Badem Sütü Yapımı Reviewed by Radical Media on Eylül 08, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.