Malzeme:
250 gr. irmik, 100 gr. tereyağı , 1/2 su bardağı çekilmiş toz badem, 2 çorba kaşığı çam fıstığı, 1.5 su bardağı toz şeker , 2 su bardağı su.
250 gr. irmik, 100 gr. tereyağı , 1/2 su bardağı çekilmiş toz badem, 2 çorba kaşığı çam fıstığı, 1.5 su bardağı toz şeker , 2 su bardağı su.
Hazırlanşı:
Tereyağı tavaya koyup kısık ateşte yağı yakmadan eritin. Çam fıstıklarını 1-2 dakika kısık ateşte kavurun. İrmiği ilave edin. İrmiğin kokusu çıkana ve rengi değişene kadar orta ve kısık ateşte (ateşi devamlı kontrol altında tutun) tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. İrmiği devamlı alt üst edin.
Küçük bir tencerede şekerle suyu şeker eriyene kadar kaynatın. İrmik renk aldığında kavrulmakta olan irmiğe hazırladığınız şekerli suyu 2-3 seferde ekleyin. Yavaşça karıştırmaya devam edin. Ateşi kısıp şerbetini çekene kadar ve helva kıvamını alana kadar pişirin. Ocağı kapatıp helvanın üzerine de bir kapak kapatın ve 15-20 dakika demlendirin. Ilık olarak kaşıkla veya servis kalıplarıyla şekillendirebilir veya kaşıkla dağıtarak ufalanmış halde servis yapın. Yazın yanına bir top kaymaklı dondurma kışın ise bir parça taze kaymak ekleyebilirsiniz.
Tereyağı tavaya koyup kısık ateşte yağı yakmadan eritin. Çam fıstıklarını 1-2 dakika kısık ateşte kavurun. İrmiği ilave edin. İrmiğin kokusu çıkana ve rengi değişene kadar orta ve kısık ateşte (ateşi devamlı kontrol altında tutun) tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. İrmiği devamlı alt üst edin.
Küçük bir tencerede şekerle suyu şeker eriyene kadar kaynatın. İrmik renk aldığında kavrulmakta olan irmiğe hazırladığınız şekerli suyu 2-3 seferde ekleyin. Yavaşça karıştırmaya devam edin. Ateşi kısıp şerbetini çekene kadar ve helva kıvamını alana kadar pişirin. Ocağı kapatıp helvanın üzerine de bir kapak kapatın ve 15-20 dakika demlendirin. Ilık olarak kaşıkla veya servis kalıplarıyla şekillendirebilir veya kaşıkla dağıtarak ufalanmış halde servis yapın. Yazın yanına bir top kaymaklı dondurma kışın ise bir parça taze kaymak ekleyebilirsiniz.
Fıstıklı irmik helvası
Reviewed by Radical Media
on
Kasım 21, 2012
Rating: