Kış hazırlıklarının vazgeçilmezlerinden biri olan yufkalar, birçok sofrada sabah da akşam da yerini alır. Yumurta, süt, tuz ve un ile yapılan yufkaların besleyici değeri de oldukça fazladır.
Kışlık Yufka için Malzemeler
10 yumurta, 2lt süt, göz kararıyla un, gerekirse yumuşatmak için su ve büyükçe bir tutam tuz ana malzemelerdir. Özellikle unun kullanımına çok dikkat etmek gerekmektedir. Çok konulan un, hamurun sert olmasına yufkanın da açılmamasına neden olur. Sütü bol koyma durumunda ise hamur cıvık olacağı için yapışacaktır. Bu nedenle unun miktarını iyi tespit gerekir. Hamur malzemelerinin dışında gereken diğer iki malzeme de saç ve oklavadır. Saç ne kadar büyük olursa yufka hazırlıkları o kadar çabuk bitirilir. Onun dışında tercih edilen oklava herhangi bir eğriliğe sahip olmamalıdır.
Yufkanın Yapımı
Kışlık yufka hazırlıkları için gereken malzemeler tamamlandıktan sonra yapılacak ilk şey un ve yumurtaları birleştirmektir. Derin bir kaba alınan unun ortası açılır. Oraya yumurtalar kırılır. Göz kararınca tuz atılır ve arkasından yavaş yavaş süt dökülür. Sütü yavaş dökmek önemli çünkü hızlı dökerseniz topaklanmasına neden olabilirsiniz. Hamurun ele yapışmaması için bir miktar yağ ile yoğrulmasında yarar var. Hamur yoğurma işlemi olabildiğince uzun tutulmalı çünkü güzel yoğrulmayan hamur dağılacaktır. Daha sonra oda sıcaklığında en az 25 dakika bekletilmelidir. Hamur, dinlendikten sonra daha rahat açılır. Dinlenmeden sonra hamuru açmaya geçilebilir.
Kışlık Yufkanın Açılması
Dinlenen hamurdan bir avuç büyüklüğünde bezeler oluşturulur. Hamurun tamamını beze beze ayırdığınızda kaç yufka çıkacağını da bilmeniz mümkün olur. Ayırdıktan sonra hamur parçalarının üzerini nemli bez ile örtmekte yarar var çünkü hamur çok kolay kurur. Hamurunuzun kıvamı sert olduysa açılışı merdane yardımıyla yapmalısınız. Yumuşatmak, merdane ile çok daha kolay olacaktır. Bezelerden birini alarak masanın üzerine un döküp hamuru onun üzerine koymalısınız. Aksi halde hamur masaya yapışacak ve açılmayacaktır. Masaya konan hamurun üzerine de bir tutam un döküldükten sonra merdane üç dört kez ileri geri yapılır. Sonrasında oklavayla devam edilebilir. Oklava, hamura bastırılmadan kullanılmalıdır. İleri geri yaparken aynı zamanda sağ elinize hamuru kendinize doğru çekmelisiniz. Böylece hamur eşit şekilde genişlemiş olur.
Yufkanın Saçta Pişirilmesi
Yeterli büyüklüğe ulaşan yufkayı saç üzerine dikkatlice yerleştirin. Bu esnada oklava ile yerleştirmek daha kolay olacaktır. Hamuru saç üzerine yerleştirdikten sonra gözünüz devamlı üzerinde olmalı. Çünkü her an yanabilir. Göz göz olmaya başladıktan sonra kahverengi benekler ortaya çıkacaktır. Kahverengi benekler çok olmadan bir spatula yardımıyla ters çevrilmelidir. Arkalı önlü şekilde çok kızarmadan pişirilen yufkayı saçtan en geç 3 dakika içinde alabilirsiniz. Aldıktan sonra soğumadan, önce sağ ve sol kanatlar sonra üst ve alt kanatlar olmak üzere katlayın.
Yufka ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yufkayı alıp katladıktan sonra asla üst üste koymamalısınız. Serince bir odaya koyup yan yana birbirine çok değmeyecek şekilde dizmelisiniz. Katlandığında zaten sıcak olan yufkalar üst üste konulursa yapışabilir. Bunlarla beraber hamurun katlandıktan sonra en az beş gün kurumasını beklemelisiniz. Kurumdan alırsanız bir kutu ya da dolaba koyduğunuzda küflenecektir. Kuruma esnasında iki günde bir altını üstüne getirecek şekilde değiştirmelisiniz. Eşit şekilde kurumaları gerekmektedir. Kuruduktan sonra kırmamaya özen göstererek yenileceği güne kadar serin bir yerde saklayabilirsiniz. Ne kadar beklediğinin bir önemi yok çünkü istenen ortam sağlandığında bozulmayacaktır.
Kışlık Kuru Yufka
Reviewed by Zebra Yayıncıllık
on
Ekim 14, 2018
Rating:
Hiç yorum yok: