Hormonlu sebze ve meyveler nasıl anlaşılır?



Meyve ve sebzelerin büyümesini hızlandırmak ve verimini arttırmak amacıyla bilinçsizce kullandığı hormon katkıları, insan sağlığını tehdit ediyor.

Bazı üreticilerin özellikle meyve ve sebzelerin büyümesini hızlandırmak ve verimini arttırmak amacıyla bilinçsizce kullandığı hormon katkıları, insan sağlığını tehdit ediyor. Pazar, market ve manavlarda satışa sunulan sebzelerin hormonlu olup olmadığı ise dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla anlaşılabiliyor.
İŞTE LİSTE
Yetkililer, meyve ve sebzelerin mevsiminde ve bol olduğu zamanlarda yenmesi gerektiğini, renginin parlaklığı ve şekline inanılarak meyve sebze alınmaması gerektiğini ifade ediyor.
Yetkililer ayrıca domatesin 15 Ekim - 10 Kasım ve 10 Nisan - 5 Mayıs, patlıcanın 15 Kasım - 15 Mayıs ve kabağın 1 Kasım - 15 Mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi gerektiğini belirtti.
Tarım Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre, sebzelerin ve meyvelerin hormonlu olup olmadığı dikkat edilecek birkaç ayrıntıyla kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bazısebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için şu bilgiler veriliyor:
Hormonlu gıdayı anlamanın yollları
Domates; kestiğimiz zaman içleri boşsa, meyve ucunda sivri memeler oluşmuş veya meyvenin şekli bozulmuşsa aşırı hormonlu olduğu anlaşılır. Ayrıca hormonlu domates dikine kesildiği zaman meyvenin ortasında beyaz bir tabaka görülür.
Salatalık; meyve şekilsiz, bir ucu kalın bir ucu ince veya yan yana yapışık meyveler görülür. Sebzenin içi sünger gibi, çekirdeği de koflaşmıştır. Yendiği zaman lezzetsiz bir tat verir.
Patlıcan; şekli bozuk, meyve yanında meme gibi şişkinlikler veya salatalıktaki gibi çift meyve oluşumu vardır ve etli kısmı sünger gibidir.
Patates; meyvenin şekli bozuk, patates yumrularında yapışıklık ve küçük yumrular vardır. Eğer aşırı hormon kullanımı varsa patatesin içinde kararmalar görülebilir.
Çilek; aşırı büyüklük, yapışık meyveler görülür ve ısırıldığında meyvenin içi boştur.
Karpuz; karpuzların çekirdek yerleri boştur ve yenildiği zaman aşırı nişasta kokusu duyulur.
Biberler; meyveler aşırı büyük ve etlidir. Çekirdek evi boş, etli kısmında ise domatesteki gibi beyazlı bir kısım görülür.
Hormonlu sebze ve meyveler nasıl anlaşılır? Hormonlu sebze ve meyveler nasıl anlaşılır? Reviewed by nea punta on Şubat 26, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.