Hiç Bilmediğiniz Makarna Çeşitleri!


Dünyanın en pratik ve kullanışlı yemekleri hangileri dersek makarna muhtemelen listenin en başında gelir. Makarna ucuz, doyurucu ve lezzetli ayrıca çocukların da çok sevdiği kolay hazırlanabilen bir yemek. Fakat makarna lezzetinin yanı sıra bazı insanlar için sindirim sorunlarına yol açıyor ve sağlıksız bir yemek olarak düşünülüyor. Peki, aslında makarna böyle değil, gerçekten sağlıklı ve sindirilmesi kolay bir yemektir desek?

Makarna yıllar içinde nasıl değişti? 

Hiç İtalya’ya gittiniz mi? Orada ne kadar çok makarna yerseniz yiyin midenizde bir rahatsızlık hissetmediğinizi görebilirsiniz. Fakat evinizde yaptığınız makarna öyle olmayabiliyor, yer yemez karın şişkinliği yaşamanız olası. Gerçek makarna ile sizi şişiren makarna arasındaki fark içeriğinde kullanılan tahıllar ve makarnanın ne şekilde yapıldığı. Geleneksel Sicilya makarnası, bölgede yetişen rüşeym ve kepek yönünden zengin durum buğdayından üretiliyor. Burada üretilen gerçek makarnalar elde yapılıyor ve taze olarak o gün içerisinde yeniyor. Marketten aldığınız makarnanın şişkinlik yapmasının sebebi ise, gerçek durum buğdayı yerine melezleştirilmiş buğdaydan yapılıyor olması.

Buğday melezleştirildiği zaman bu süreçte çoğu besin değerini kaybediyor ve en önemlisi de bu buğday çeşidi çok daha fazla glüten içeriyor. Elde üretilen klasik besin değeri yüksek makarna ile karşılaştırdığımız zaman seri üretimle elde edilen besin değeri düşük makarnanın birçok kişide bağırsak ve sindirim sorunları yaratmasının sebebi bu. Yerel İtalyan makarnasına istediğimiz her an ulaşmanın zor olduğunu biliyoruz ama bunun yerine keyifle yiyebileceğiniz benzer sağlıklı seçenekler olduğunu söylesek?

Beyaz pirinç makarnası 

Pirinçten elde edilen bu makarna beyaz renkli ve buğdaydan üretilen makarna ile aynı tada sahip. Beyaz pirinç makarnası hiç glüten içermiyor ve böylece sindirim sorunlarına sebep olmuyor.

Nohut makarnası 

Protein bakımından oldukça zengin olan bu makarna çeşidi de glüten içermiyor.

Kahverengi pirinç makarnası 

Kahverengi pirinç makarnası ve besin değeri bakımından oldukça zengin ve glüten içermiyor. Koyu olduğu için tadı biraz ağır gibi gelse de, normal makarna ile yapılabilen bütün tarifler kahverengi pirinç makarnası ile de yapılabiliyor.

Kinoa makarnası 

İçerdiği zengin amino asitlerle özellikle vejetaryenlerin tercih ettiği bir tohum çeşidi olan kinoa ile yapılan makarna antioksidan, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin ve iyi bir seçenek.

Karabuğday makarnası 

Her ne kadar adında buğday kelimesi geçse de, karabuğday makarnası da glütensiz. Tadı oldukça lezzetli olan bu seçenek oldukça sağlıklı ve çocukların da hoşuna gittiği için birçok ailenin şimdiden tercihleri arasında.


Makarnanızı daha sağlıklı hale getirmek için öneriler 

Makarna, yemek piramidimizdeki sağlıklı karbonhidratlardan biri olarak kabul edilse de, çok aşırı miktarlarda yemek kandaki insülin değerlerinin artmasına ve dolayısıyla insülin direncine neden olabilir. Bu yüzden makarnayı daha sağlıklı hale getirmek için, zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ ile yapmayı deneyin. Bu kandaki ani şeker yükselmesinin önlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca makarnanıza protein katmak da aynı şekilde işe yarayabilir. Örneğin, makarnaya yeşil mercimek ekleyerek sağlıklı bir yemek yapmış olursunuz hem de mercimek yemeyen çocuklar için de iyi bir yöntem olabilir. Makarnayı taze fesleğen ve kekikle de servis etmek sağlıklı ve lezzetli bir seçenek.



Hiç Bilmediğiniz Makarna Çeşitleri! Hiç Bilmediğiniz Makarna Çeşitleri! Reviewed by Radical Media on Mayıs 03, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.