Süt ve Tatlı


Sütün besleyici özelliği, beden gelişimi için hayati öneme sahiptir. Bunun ötesinde süt doğadaki işlemeye en uygun malzemelerden biri olarak girer mutfaklara. Süt sadece ev ve lokanta mutfaklarının değil, aynı zamanda endüstriyel mutfakların da vazgeçilmez hammaddesidir. 
Dönüştürülüp yan ürün olarak elde edilen yoğurt çeşitleri ve yüzlerce peynir türü aslında sütün ve sütten elde edilen ürünün uzun süre saklanmasının bir yolu olarak uzun zaman içinde ortaya çıkar. Sadece tereyağı ve krema dahi sütün tartışılmaz önemini ortaya koyan iki yan ürünüdür. Sütün farklı ve geniş kullanım alanlarından biri de kuşkusuz tatlılar. Avrupa mutfaklarının dışında Osmanlı mutfağı da sütlü tatlılar üzerine oldukça geniş bir çeşitlilik arz eder. 

Süt tatlıları denince akla keşkül ve güllaç başta olmak üzere sütlaç, tavukgöğsü, kazandibi ve muhallebi gelir. Keşkül Osmanlı mutfak protokolünde bir ziyafet ve davet tatlısı olarak öne çıkar. En önemli dini ay olan ramazanda ise güllaç geleneksel sofraların günümüzde de en önemli sütlü tatlısı olarak baş köşeye oturur. Kazandibi, muhallebi ve tavukgöğsü ise çarşılarda halkın hemen her kesimine hitap eden süt tatlıları olarak belirir. 
TAVUK GÖĞSÜ
Malzeme:
1 l süt, 200 g şeker, 
75 g pirinç unu, 
50 g tavuk göğsü.
Yapılışı: 
Bir tencerede tavuk göğsünü iyice haşlayın. Ardından çukur bir kasenin içine göğsü koyup elinizle iyice didin. Bir yanda süt ve şekeri ocakta kaynatın. Süt kaynadıktan sonra tavukları ve pirinç ununu ilave edin. Bir spatula yardımı ile yaklaşık 20 dakika karıştırarak pişirin.Ocaktan aldıktan sonra bir tepsiye boşaltıp, soğumaya bırakın. 
SAKIZLI HÜNKAR MUHALLEBİSİ
Malzeme: 
1 l süt, 125 g nişasta, 
25 g file şam fıstık, 
5 g damla sakızı,
200 g şeker.
Yapılışı: 
Bir tencereye,süt, şeker ve damla sakızı ilave edip, orta ateşte kaynatın. Ocaktan indirmeye yakın fıstıkları ilave edin. Yaklaşık 5 dakika daha pişirdikten sonra, servis kaselerine alıp soğumaya bırakın.
SÜTLAÇ
Malzeme: 
1 l süt, 200 g toz şeker,
50 g pirinç, 1 yumurta sarısı, 40 g nişasta.
Yapılışı: 
Tencereye süt, toz şeker, yumurta sarısı ilave edip kaynatın. Ardından bir kapta nişastanın açılması için az miktar su ilave edip karıştırın. Sulandırdığınız nişastayı kaynamış süte ilave edip, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Sütlacı ocaktan indirmeye yakın haşlanmış ve süzülmüş pirinçi de ilave edin. Karıştırdıktan sonra servis kaselerine alın. Üstü kızarıncaya kadar 200 derece fırında pişirin.
PORTAKALLI İRMİK TATLISI
Malzeme: 
1 l süt, 2 tatlı kaşığı vanilya,
9 yemek kaşığı irmik,
2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu, 9 yemek kaşığı tozşeker, 80 g bitter çikolata (veya hazır çikolata sosu).
Yapılışı: 
Süt,irmik,tozşeker ve vanilyayı tencereye koyup, orta ateşte pişirin. Kaynamadan önce rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin. Kaynadıktan sonra suyla ıslatılmış cam bir kaba boşaltın. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına alıp üç saat bekletin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Donan irmikli muhallebiyi dilimleyerek servis tabaklarına alın. Üzerine çikolata sosu döküp, rendelenmiş portakal kabuklarıyla süsleyin.
KEŞKÜL
Malzeme: 
1 l süt, 200 g şeker,
1 yumurta, 50 g nişasta
25 g hindistancevizi,
25 g toz badem.
Yapılışı: 
Tencereye sütü, yumurta sarısını ve şekeri ilave ettikten sonra orta ateşte kaynatın. Ardından bir kapta nişastanın açılması için az miktar su ilave edip, karıştırın. Sulandırmış olduğunuz nişastayı kaynamış sütün içerisine ilave edin. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra servis kaselerine alın ve soğumaya bırakın.
KAZANDİBİ

Malzeme: 

1 l süt, 200 g şeker,
75 g pirinç unu, 
50 g tavuk göğsü.

Yapılışı: 

Bir tencerede tavuk göğsünü iyice haşlayın. Ardından çukur bir kasenin içine göğsü koyup, elinizle iyice didin. Bir yandan süt ve şekeri ocakta kaynatın. Süt kaynadıktan sonra tavukları ve pirinç ununu ilave edin ve bir spatula yardımı ile yaklaşık 20 dakika karıştırarak pişirin. Kazandibini ocaktan aldıktan sonra, bir tepsinin dibine az miktarda yayın  ve ocakta kızartın. Geri kalan malzemeyi de üzerine ilave edin. Öylece soğumaya bırakın.

Süt ve Tatlı Süt ve Tatlı Reviewed by Radical Media on Nisan 06, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.