Ev Yapımı Şekersiz Fıstık Ezmesi

Ev yapımı yiyecekler her zaman hazır olanlardan daha sağlıklıdır. Koruyucu madde ve şeker ilave edilmemiş fıstık ezmesi de öyle! Kim fıstık ezmesine hayır diyebilir ki? Fıstık alerjisi olanlar için üzgünüz…

Malzeme:
 
425 gram kabuksuz, kavrulmuş fıstık* (tarifi aşağıdadır)
1 çorba kaşığı tuz (Himalaya tuzu da kullanabilirsiniz)
1,5 çorba kaşığı bal 
1,5 çorba kaşığı fıstık yağı
 
Hazırlanışı: Fıstıkları, tuz ve balı mutfak robotuna koyun ve 1 dakika boyunca çalıştırın. Sonra kapağı açıp kenardakileri spatula yardımıyla içine doğru sıyırın ve yavaşça fıstık yağını dökerek tekrar 1-2 dakika boyunca çalıştırın ve dilediğiniz kıvamı elde edince hava almayan bir kaba koyup buzdolabında saklayın. (2 ay boyunca tazeliğini koruyacaktır)
 
*Kavrulmuş Fıstık:

907 gram kabuklu çiğ fıstık
2 çorba kaşığı fıstık yağı
1-2 çorba kaşığı tuz
 
Fırını 177 derecede önceden ısıtın. Fıstıkları soğuk suyla yıkayın. Pamuklu bir bezle fıstıkları kurulayın ve geniş bir kasede tuz ve yağ ile birlikte karıştırın. Fırın tepsinize pişirme kağıdı serdikten sonra fıstıkları üzerine dökün ve 30-35 dakika pişirin. Arada tepsiyi çevirmeyi unutmayın. Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Kabuklarından ayırmak için iki avcunuzun içinde fıstıkları birbirine sürterek kabuklarını hafifçe soyduktan sonra fıstıkları salata kurutucuya koyun ve kabukları çıkana kadar döndürün.