Tuzda fırınlanmış dereotlu somon


Malzeme 

2 somon filetosu. Her bir fileto ortalama 500 gr 
2 kök doğranmış dereotu 
Birkaç adet doğranmış frenksoğanı 
Rendelenmiş lime (limon) kabuğu 
1/3 bardak mayonez 
2 kilo tuz tercihen deniz tuzu 
2/5 bardak soğuk krema 
İnce doğranmış limon 

Hazırlanışı 

Öncelikli olarak fırını 250 dereceye ayarlayın Somon filetolarının aynı büyüklükte hatta tek bir balığın iki ayrı yüzü olmasına özen gösterilmeli. Tarif diğer balıklarla da yapılabilir.Fırın tepsisi ya da kabının altına 2cm yüksekliğinde olacak şekilde tuz döşenir. Balık filetoları derisi altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirilir; üzerine dereotu, frenksoğanı ve limon parçaları konulur. Diğer fileto da derisi üstte kalacak şekilde üstüne yerleştirilir. Eğer filetolar aynı büyüklükte değil ise büyük olan alta yerleştirilir. Balık yerleştirildikten sonra üzeri tuzla kaplanır ve 40 dakika pişirilir.Balıkların pişmesi beklenirken mayonez ve rendelenmiş limon suyu bir kaba konulur. Krem de yavaşça sosa eklenir ve üstü kapatılıp buzdolabında soğumaya bırakılır.Balıklar piştikten sonra üstünde tuz kalmayacak şekilde temizlenir ve üzerine daha önceden hazırlanan sos dökünüz. Bu yemek Chardonnay Friuli's Collio ile servis edilebilir.